Miksi tunteet olisivat tärkeitä työelämässä?

Ehkä sinäkin olet kokenut hetken, jolloin toivoit, että kehossasi olisi nappi, jota painamalla tunteet katoaisivat. Puf vain, etkä tuntisi enää mitään!

Olet saattanut kaivata moista kun olet jännittyneenä valmistautunut työhaastatteluun. Vatsaa on kiprinyt, kurkkua kuivanut. Olet miettinyt, miten ylipäätään saat tuotetuksi yhtään järkevää sanaa tilanteessa, jossa haluaisit antaa itsestäsi mahdollisimman pätevän vaikutelman.

Kenties olet rukoillut, että nappi olisi olemassa, kun olet kuvitellut tehneesi megalomaanisen virheen projektisuunnitelmassa, ja häpeä on alkanut haihduttaa sinua kuin Tove Janssonin näkymätöntä lasta.

Ehkä olisit tarvinnut nappia avuksesi, kun tiimisi on pyöritellyt silmiään vuosisadan ideallesi, ja kiukku on leimahtanut sisälläsi niin, että sinun on pitänyt purra ovenkarmia (tämä on tarkoitettu kuvainnolliseksi) huoneesta lähtiessäsi.

Tiede musertaa haaveemme moisesta napista. Tunteiden virta on jatkuvasti läsnä tavalla, josta olemme vain osittain tietoisia. Tunteet ovat evoluution luoma automaattinen säätelyjärjestelmä, joka seuraa jatkuvasti ympäristöä. Onko siellä tarjolla jotakin myönteistä tai kielteistä? Hyvää vai pahaa? Ja ennen kuin ehdimme kissaa sanoa, ne käynnistävät toiminnan. Pohjimmiltaan on kyse eloonjäämisestä.

Vaikka tunteet eivät aina ole kirjaimellisesti totta (toiset eivät näe sinua hävettävänä vaikka teet virheen työssä) ne pitävä sisällään tärkeää tietoa. Jännittäminen voi kertoa, että työ jota haet, todella kiinnostaa sinua. Vaikka jännittäminen ei tunnu miellyttävältä, se parantaa usein suoritusta kun siihen voi suhtautua hyväksyvästi. Häpeän tunnistaminen saattaa johtaa tärkeisiin pohdintoihin siitä, miten itsensä toisten silmissä kokee tehdessään virheen. Kiukku voi viestiä, että rajojen yli on astuttu.

Tunteet kertovat meille, millä on merkitystä ärsyketulvassa, joka pommittaa meitä lakkaamatta. Ne ovat rajapinta sisäisen ja ulkoisen maailman välillä. Tunteet tuovat elämään värit, maut ja hajut. Ne auttavat meitä tavoittamaan sen, mikä on merkityksellistä ja tärkeää.

Siksi tunteet ovat tärkeitä työelämässä.

Julkaistu sanomalehti Keski-Uusimaassa 10.4.2022