Tietoisuustaidot palautumisen tukena

Odotettu ja kaivattu kesäloma on monella jo alkanut. Nyt on hyvä hetki satsata palautumiseen ja omaksua arkeen tapoja, joilla jatkossa voi tukea omaa hyvinvointia. Sekä aktiivinen tekeminen että lepo ovat tärkeitä kuormituksesta palautumisessa. Erilaiset rentoutusharjoitukset ja tietoisuustaitojen harjoittaminen tukeva tässä.

Meditaatio vahvistaa tutkitusti aivojen stressinsietokykyä. Se on tietoista läsnäoloa, johon liittyy hyväksyvä asenne. Tietoista läsnäoloa pidetään keskeisenä vaikuttajana myös toimivassa psykoterapiassa. Mikä parasta, sitä voi harjoittaa itse.

Seuraavan kahden harjoituksen avulla saat pienen maistiaisen tietoisuustaitojen harjoittamisesta keskellä omaa arkeasi. Tarkoitukseni on madaltaa aloittamisen kynnystä. Lisää harjoituksia löydät netistä ja kirjastoista. Voidaksesi meditoida sinun ei siis tarvitse ostaa kurssia eksoottiseen viidakkoympäristöön, ei liiemmin vetäytyä vuorille yksinäisyyteen.

Harjoitus 1. Sulje silmät ja keskity havainnoimaan, miltä kehossasi tuntuu. Saatat huomata, miten fyysiset tuntemukset tulevat ja menevät. Ne voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä. Riittää että koet tuntemuksen ja annat sen mennä.

Kenties aistit rauhallisuutta, väsymystä tai levottomuutta? Ehkä vatsaa kivistää tai jaloissa tuntuu lämpimältä? Huomaa vain, mitä ilmenee, tuntemus toisensa jälkeen. Kiirettä ei ole. Jatka näin viidestä kymmeneen minuuttia.

Harjoitus 2. Kun olet lenkillä, vie huomio eri aistien kautta kokemaasi. Voit päättää kiinnittää huomion ympäristön ääniin: lintujen polveilevaan lauluun, ohi kiitävien autojen huminaan, polkupyörän rahinaan soratiellä tai kaukaa kuuluvaan, alkavaan ukkosen jyrinään.

Voit suunnata huomion myös hajuihin. Saatat aistia ruusujen tuoksun kävellessäsi läheisen päiväkodin ohi. Kääntyessäsi pururadalle voit haistaa metsän vihreän täyteläisyyden, joka on erityisen voimakas sateen jälkeen. Asfaltille palatessasi tuoksut ovat toisenlaisia, ehkä miedompia, kenties voimakkaampia.

Haluatko kokemuksia tuntoaistin kautta? Puiston kohdalla voit riisua kengät ja kävellä paljain jaloin. Mitä tunnet jalkapohjissa? Keskity jokaiseen askeleeseen ja aisti tuntemukset kun jalka painuu ja nousee alustalla kävelyn myötä.

Rentouttavaa läsnäolon kesää!