Eletään vuoden viimeisiä viikkoja. Yhä pimenevät päivät laskostuvat päälle kuin paksu peitto. Syvenevä valottomuus voi tuntua loputtomalta. Niin kuin joulukuun karu ja sateinen ilta olisi vertauskuva vastoinkäymisistä ja kärsimyksestä, joka myös ihmisen osa on.
Ja silti keskelle synkkyyttä syttyy pieni valo. Kuin liekki, jota aluksi pitää suojata kämmenen sisäpuolella. Mutta joka kasvaessaan valaisee pimeän ympäriltään.
Tämä liekki kuvastakoon resilienssiä. Se tarkoittaa kykyä selviytyä muutoksista ja kriiseistä joustavasti sopeutuen. Resilienssi on yksilön ominaisuus, mutta yhtä lailla perheen, organisaation kuin yhteisönkin. Sitä on meissä kaikissa. Me voimme tukea sitä toisissamme. Resilienssiä voi kehittää ja vahvistaa.
Resilienssin ydin on ihmisen uskomusjärjestelmissä. Myönteiset uskomukset laajentavat perspektiiviä ja lisäävät vaihtoehtoja, jolloin kasvulle on enemmän tilaa. Uskonko olevani arvokas ja kyvykäs selviytymään? Luotanko, että ongelma jonakin päivänä helpottuu? Muistanko aikaisemmat onnistumisen kokemukset, olivatpa ne kuinka pieniä tahansa? Mikä silloin auttoi eteenpäin? Voinko luottaa siihen, että on olemassa ihmisiä, jotka haluavat tukea minua?
Kielteiset uskomukset kaventavat maisemaa ja tukahduttavat sitä, mikä voisi alkaa versoa. Jos ajatukseni väittävät, että olen huono ja heikko eikä minulla ole mahdollisuutta vaikuttaa tilanteeseen, masennun ja lamaannun. Jos uskon, että minun on aina selviydyttävä yksin, uuvun nopeammin.
Keskeistä vastoinkäymisistä selviytymisessä on se, että kokemuksille voidaan luoda merkitys. Vaikka kärsin mielettömästi, kärsimykseni ei ole mieletöntä. Jollekin tämä syntyy hengellisen ulottuvuuden kautta. Toiselle siitä, että on vaikeiden aikojen kautta voinut päästä lähemmäksi itseä ja muita.
Resilienssi on päättäväisyyttä hallita kohtaloaan olosuhteissa, jotka tuntuvat hallitsemattomilta. Se on pienten askelien ottamista valon viitoittamaan suuntaan. Resilienssi on vaikeuksien läpi työskentelyä. Myötätuntoa itseä kohtaan kun kompastuu. Toisen puoleen kääntymistä hädän hetkellä.
Luottamusta siihen, että kevät tulee.
Julkaistu Keski-Uudessamaassa 21.12.2019